Microcars

Vakkundig onderhoud voor uw brommobiel

U rijdt een brommobiel en u zoekt een vertrouwd adres voor reparatie en onderhoud? Bij ons bent u op een vertrouwd adres !!

Vakgarage Gielis uit Oss heeft n.l. alle kennis in huis om u mobiel te houden. En dit alles met de service die u hierbij verwacht. Desgewenst geven wij u vooraf een prijsopgave, en mochten er tijdens het onderhoud bijkomende kosten zijn, dan hoort u dit voortijdig van ons. Bij ons is het ook mogelijk om op het onderhoud of de reparatie te wachten. Dit kan in alle rust, onder het genot van een kopje koffie of thee. Met onze eigen haal en brengservice, die tegen een geringe vergoeding uw brommobiel ophaalt en weer thuis bezorgt, bent u verzekerd van alle gemakken. Wel zo’n zeker gevoel!

Vraag en antwoord

Wat is een brommobiel?
Een brommobiel is een vierwielige bromfiets. Dit voertuig is voorzien van een gesloten carrosserie en het leeggewicht is kleiner dan 350 kg. Het motorvermogen mag niet groter dan 4 kW zijn, met een maximale snelheid van 45 km/u. Een brommobiel heeft een kenteken en een rijbewijsplicht.

Welk rijbewijs heb ik nodig voor het besturen van een brommobiel?De Nederlandse wetgever heeft de brommobiel gelijkgesteld aan 'de vierwielige bromfiets’. Dat betekent dat als bestuurder van een brommobiel net als een bestuurder van een bromfiets moet beschikken over een rijbewijs AM. Heeft u een bromfietscertificaat, dan kunt u deze tegen betaling vóór 1 oktober 2009 omwisselen op het gemeentehuis. Wanneer u in het bezit van rijbewijs B of groter bent, beschikt u automatisch over rijbewijs AM. Ook wanneer uw rijbewijs is verlopen, behoudt u uw rijbewijs AM.

Voor wie is de brommobiel geschikt?
Voor iedereen die graag comfortabel en veilig op pad wil en geen bezwaar ziet in de maximale snelheid van 45 km/u. Met een brommobiel heeft u de voordelen van een auto zonder de vele nadelen als bijvoorbeeld hoog brandstofverbruik en verkeersbelasting. De grootste groep kopers wordt gevormd door mensen tussen de 30 en 65 jaar.

Wat zijn de regels in ’t kort?
Voor deelname aan het verkeer gelden ook hier alle regels die van toepassing zijn op auto’s. U hoeft geen helm te dragen, maar wel een veiligheidsgordel. U moet zich gedragen als bestuurder van een motorvoertuig en u rijdt dus rechts van de rijbaan, maar niet op fietspaden en fietsstroken. Ook mag een brommobiel niet rijden op autowegen en autosnelwegen. U mag uw brommobiel overal parkeren waar personenauto's ook mogen parkeren. Als u op een plek staat waar men parkeergeld vraagt, moet u dat betalen. U mag niet op de stoep parkeren.

Hoe werkt het in de praktijk?
Het is inmiddels bijna vijftien jaar geleden dat de eerste brommobielen op de Nederlandse wegen verschenen. Hoewel de brommobiel eerst als wonderlijke en misschien wel lastige verkeersdeelnemer werd beschouwd, is zijn aanwezigheid inmiddels overal ingeburgerd. In stedelijk gebied komt een brommobiel prima mee met het overige verkeer. Op het platteland is de brommobiel ook een uitkomst gebleken, met name in de gebieden waar het OV van matige kwaliteit is.

Hoeveel personen mogen in een brommobiel zitten?
Er mag één persoon naast de bestuurder plaatsnemen. Als de passagier een kind is jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1,50m moet het in een goedgekeurd kinderzitje zitten. Het is verboden om een kinderzitje achter de stoelen te plaatsen. U bent verplicht uw gordel te dragen, als u een cabrio-brommobiel zonder gordels heeft, dient u een helm te dragen.

Hoe werkt het met de verzekering, wegenbelasting en het kenteken?
Wanneer u een brommobiel aanschaft, bent u wettelijk verplicht een verzekering ‘Wettelijke Aansprakelijkheid’ te nemen. Dit is geregeld in de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen (WAM). Daarin is onder meer bepaald dat de eigenaar van een auto strafbaar is wanneer hij of zij de auto niet verzekerd heeft. Een brommbiel heeft sinds 1 januari net als de bromfiets een kenteken. Voor deze groep vervoermiddelen behorend tot de categorie AM geldt er geen wegenbelasting.